Fysiotherapie

In mijn praktijk beoefen ik zowel reguliere als haptonomische fysiotherapie.

Reguliere fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode voor mensen die klachten hebben bij een beweging. Die klachten kunnen ontstaan zijn door het werk, sport, ziekte, door ouderdom of een ongeval. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, massages en fysiotechniek (behandeling met behulp van apparatuur). Ik geef ook preventief advies en voorlichting. Tijdens de eerste afspraak doe ik een zorgvuldig onderzoek naar aanleiding van uw klachten. Daarna stel ik een behandelplan op in overleg met u. Een behandeling duurt ongeveer een half uur. In bijzondere gevallen geef ik fysiotherapie bij de cliënt thuis en een enkele keer in het zwembad. Voor fysiotherapie is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk. De vergoeding gebeurt volgens de vergoedingsregeling van uw zorgverzekeraar voor fysiotherapie.

Haptonomische fysiotherapie

Fysiotherapie op haptonomische basis omvat méér dan de gangbare fysiotherapie. Er wordt namelijk ook ingegaan op de persoonlijke haptonomische mogelijkheden om anders met fysieke klachten om te gaan en inzicht te krijgen in het ontstaan daarvan. Binnen onze tegenwoordige westerse samenleving zijn wij niet meer zo gewend om te luisteren naar onze gevoelens en de signalen die ons lichaam geeft.

Ons lichaam geeft ons dagelijks signalen die aangeven wanneer wij over onze grenzen gaan. Wanneer wij gespannen zijn, uit zich dat bijvoorbeeld in het inhouden van onze ademhaling, in een verhoogd hartritme, in zweten en op lange termijn in hoofdpijn, chronische spierspanningen en pijnklachten. Wanneer wij de signalen op tijd serieus nemen zijn wij in staat om tijdig te herstellen. Wanneer wij echter keer op keer deze signalen en onze grenzen negeren, ontstaan er chronische klachten die moeilijker en langzamer herstellen. Fysiotherapie op haptonomische basis helpt u om zich opnieuw bewust te worden van uw lichaam en uw gevoel.
Wanneer wordt fysiotherapie op haptonomische basis aanbevolen?
  • Bij alle gangbare fysiotherapeutische klachten
  • Als u lichamelijke klachten heeft zonder duidelijke oorzaak zoals psychosomatische klachten, overb elastingsklachten en stressgerelateerde klachten.
  • Als u last heeft van benauwdheid, hartklachten, keel- en kaakklachten.
  • Als u anders wilt leren omgaan met pijn en spanningen.
  • Als u het moeilijk vindt om met een handicap, ziekte of overgewicht om te gaan.

Voor fysiotherapie is een verwijzing van uw huisarts of specialist niet noodzakelijk. De vergoeding gebeurt volgens de vergoedingsregeling van uw zorgverzekeraar voor fysiotherapie.