Haptonomie & Cranio

Zowel bij Haptotherapie als Craniosacraal-therapie leert u beter naar uw lichaam te luisteren. Grofweg kan je zeggen dat iedereen bij Craniosacraaltherapie wel kan leren ontspannen. Daardoor kun je ook meer gaan voelen. Bij Haptotherapie leer je meer in balans te komen tussen je verstand en gevoel waardoor je anders met situaties en jezelf kunt leren omgaan.

Haptotherapie

haptotherapieIn onze westerse maatschappij zien wij gevoelens gemakkelijk als onbelangrijk of ‘niet verstandig’. Wij vinden het niet meer vanzelfsprekend om te luisteren naar wat wij diep in onszelf voelen en beleven en om van daaruit te leven. Wij zijn eerder geneigd te leven zoals wij denken dat onze omgeving het verwacht of wenst.

Het lichaam is de ‘drager’ van gevoelens en heeft een geheugen voor gevoelservaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden. Bijvoorbeeld in blokkades van bewegingspatronen, remmingen in de gevoelsbewegingen en in het vermogen tot het aangaan van contact.

Aanraken speelt in ons leven een belangrijke rol. Aanraken heeft alles te maken met uw gevoel: gevoel voor het andere of de ander en dus ook met het in contact zijn met de ander. Aanraken is een vorm van spreken en affectieve uitwisseling. Die is belangrijk voor onze groei en ons psychisch evenwicht. Affectief contact roept namelijk een diepere beleving op dan alleen een gesprek. U leert meer gebruik maken van uw haptonomische mogelijkheden en neemt actief deel aan uw eigen groeiproces.

  • Heeft u moeite met intimiteit, met uzelf zijn, met uw grenzen?
  • Heeft u last van oververmoeidheid, depressiviteit, angsten, het niet lekker in uw lichaam zitten, onrust, weinig zelfvertrouwen?
  • Heeft u last van stressgerelateerde en psychosomatische klachten?
  • Wilt u ondersteuning van uw persoonlijk groeiproces?

Dan beveel ik Haptotherapie aan.

Een behandeling Haptotherapie of Craniosacraaltherapie duurt circa 30-45 minuten. Deze werkvormen integreer ik in de (bekken)-fysiotherapie.

Voor meer informatie:
www.haptonomie.com

Craniosacraal-therapie

Haptonomie & CranioDe Cranio-sacraaltherapie werkt zeer ontspannend en is erop gericht dat men beter leert luisteren naar het eigen lichaam. Deze subtiele zachte massagetechniek werkt heel goed bij stressklachten zoals slaapstoornissen, hoofdpijn en migraine, hartklachten, hyperventilatieklachten, spanningen in de keel, kaak, nek en schouders.

De naam van de therapie is afgeleid van de Latijnse woorden cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen). Het cranio-sacrale systeem is in het lichaam werkzaam naast het ademhalingssysteem en het systeem van hart- en bloedvaten. Het volgt zijn eigen ritme. Lichamelijk letsel en gevoelens van pijn, woede, angst worden in de loop van het leven door het lichaam opgeslagen en zorgen er uiteindelijk voor dat het cranio-sacrale systeem uit balans raakt, verstart en zijn vitaliteit verliest. Zo’n verstoring van dit ritme heeft een negatieve invloed op de hersenen, het ruggenmerg en het centrale zenuwstelsel. Door het loslaten van deze spanningen wordt het hele organisme verjongd en het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Een behandeling Haptotherapie of Craniosacraaltherapie duurt circa 30-45 minuten. Deze werkvormen integreer ik in de (bekken)-fysiotherapie.

Voor meer informatie:
www.craniosacral.be
www.craniosacraal.wordpress.com (Voor Craniosacraal-therapie in het water)